Campagne Stop Weeshuistoerisme van start

Deze week is de campagne van Defense for Children en Better Care Network Nederland van start gegaan. De campagne heet Stop Weeshuistoerisme. De boodschap is gericht aan de vrijwilliger en is glashelder: doe geen vrijwilligerswerk in een weeshuis.

Campagne Stop Weeshuistoerisme

Op de site staat te lezen: “Kom je net van school of ben je net aan het studeren? En lijkt het je gaaf vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland te doen? Je bent niet de enige. Zo reizen jaarlijks duizenden Nederlandse vrijwilligers af naar weeshuizen om kinderen te helpen. Het lijkt een goed idee, maar je moet weten dat het schadelijk is voor weeskinderen. Het veroorzaakt hechtings- en ontwikkelingsproblemen. Ook belangrijk: veel kinderen zijn geen wees. Ze hebben één of meerdere ouders of familieleden. Maar een vol weeshuis betekent een volle kassa, dus worden kinderen, vaak onder valse voorwendselen, naar weeshuizen gelokt. Als vrijwilliger houd je deze commercie in stand, hoe goed je bedoelingen ook zijn. Doe geen vrijwilligerswerk in een weeshuis.” Vervolgens komen de foute veronderstellingen (fabels) over weeshuizen een voor een aan de orde.

Volunteer Correct ondersteunt de visie achter de Stop Weeshuistoerisme campagne van harte. We hopen dat dit een extra bijdrage levert aan de beëindiging van weeshuisvrijwilligerswerk.

Stop Weeshuistoerisme

Opportuun

Projects Abroad, marktleider op het terrein van commercieel aangeboden vrijwilligerswerkarrangementen, kwam tactisch een dag eerder met een eigen beleidswijziging, publiek bekend gemaakt met een persbericht: “Projects Abroad zet zich in voor een toekomst zonder weeshuizen.” Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee: de grootste organisatie geeft aan met dit soort weeshuisvrijwilligerswerk te stoppen. Het gaat immers om de kinderen. De timing is opportunistisch: één dag voor de start van de campagne.

Een totaal ánder geluid komt van IFO | Fairtravelers. Na een stilteperiode van enkele jaren, komt Fairtravelers nu met een rapport, genaamd “A different point of view in the debate on international volunteering“, waarin wordt beschreven dat de maatschappelijke discussie over de kwaliteit van vrijwilligerswerk onderhevig is aan vooringenomenheid en onzorgvuldig onderzoek. Het weeshuistoerisme zelf zou niet het probleem zijn.

Volunteer Correct ziet het als volgt: hoe meer aandacht voor het debat, hoe beter. Aandacht voor het debat levert een bijdrage aan zorgvuldiger overwegen van zowel de aanbodkant (organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden) als de vraagkant (a.s. vrijwilligers).

Niko Winkel – Volunteer Correct